Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal       Ispiši   Preporuči

"Od otpada do pomagala u igri"

Skupina Pčelice 2012. - 2015.   |   15.11.2013.

"Od otpada do pomagala u igri"

Od malih nogu učimo da svaki otpad nije smeće. Ne moramo ga baciti već ga iskoristiti i od njega nešto napraviti.


Velike i male limenke dale su nam naše kuharice. Dogovorili smo se da ćemo od njih napraviti pomagala koja ćemo koristiti u igri i našim tjelesnim aktivnostima.
Odgojiteljica Ljiljana iz skupine Iskrice nam je prilikom eko-patrole njihovoj skupini poklonila samoljepljivi papir vrlo živih flourescentnih boja. Taj smo papir rezali škaricama na male komadiće pritom vježbajući i usavršavajući motoriku prstiju i šake. Komadiće smo kao mozaik lijepili na limenke koje su dobile potpuno nov i oku privlačan izgled.

Naše šarene limenke koristimo u igri kako vani na igralištu tako i u dvorani, kada nam loši vremenski uvjeti ne dopuštaju boravak i igru na svježem zraku.

Gađamo ih i rušimo lopticama složene jedna na drugu ili jedna pored druge kao mala kuglana, gađamo lopticom unutar limenke, trčimo oko njih u igri štafete ili prema drugom zadatku, služe nam kao granica u graničaru ili stativa u nogometu itd... itd...

Djeca često sama smišljaju i dogovaraju pravila igre koja im nekad nije lako poštivati i slijediti. No, pokazalo se da se sve više razvija suradnička igra i da „Pčelice“ vole natjecateljske igre u kojima bodre svoj prijatelje.


Obogatili smo svoju igru izradivši sami ove igračke koje su djeci vrlo lijepe, interesantne,  ali puno vrednije od gotovih ili kupljenih igračaka jer su ih izradile njihove male vrijedne ruke. Osim toga, djeca se osjećaju kompetentno i ponosno kada uvide da svojim trudom i zalaganjem stvaraju neko djelo što jača i njihovo samopouzdanje.


Mi odgojiteljice, sa sigurnošću možemo reći da na takvu igračku, multifunkcionalnu i njihovih ruku djelo, djeca puno više paze da se ne ošteti ili potrga, a dječji interes je puno duži kao i sama igra.

Stručno usavršavanje odgojitelja

Dokumenti

Protokoli

Kontakt

Dječji vrtić Cvrčak
Pejačevićeva 1, Virovitica

tel: 033/801-545