Događanja
Europski tjedan mobilnosti 2018.

 Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna.

 

Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti nosi slogan 'Kombiniraj i kreni!' (Mix and Move). Osnovna je ideja bila potaknuti na istraživanje i promišljanje o različitim i najprihvatljivijim mogućnostima prijevoza. Pri tome je vrlo važno imati na umu da odabrani načini prijevoza budu održivi, imaju pozitivan utjecaj na zdravlje, okoliš i pomognu pri uštedi novca. Time se želi smanjiti ukupni broj osobnih automobila na cesti, a samim time i očuvati okoliš i potaknuti pripadnike svih dobnih skupina na redovitu tjelesnu aktivnost korištenjem različitih načina prijevoza (hodanje, bicikliranje i sl.), posebno za kraća putovanja i obavljanje svakodnevnih poslova. Zdravstvene koristi ovakvog multimodalnog pristupa su brojne, osobito kada za kraće relacije  koristimo modele aktivnog prijevoza (hodanje, bicikliranje, rolanje i sl.).

 

I ove godine Aktiv za promicanje kretanja potaknuo je sudjelovanje pojedinih vrtićkih skupina u ovoj europskoj  inicijativi. Kroz stvaranja uvjeta da se djeca kreću na različite načine podignuta im je svijest o potrebi očuvanja zdravlja, očuvanja okoliša, ali i važnosti sigurnosti u prometu. Tako su djeca do obližnjeg igrališta otišla pješice (ne vozeći se u osobnom automobilu roditelja); vozila se različitim prijevoznim sredstvima – romobil, bicikl, skateboard, role, ridebike – s kojima mogu ići u trgovinu s roditeljima ili u igraonicu (nije potreban automobil). Kroz vožnju na osobnim prijevoznim sredstvima upoznavali su prometna pravila, kako sigurno upravljati osobnim prijevoznim sredstvima i proširivali spoznaje o važnosti svakodnevne upotrebe zaštitne opreme tijekom korištenja prijevoznih sredstava.

Svakodnevno u vrtiću djeci nudimo aktivnosti u kojima su im omogućena različita kretanja.

 

24.09.2018.