Skupina Jabučice
"Jabučice" vole slušati i pričati priče

      Roditelji i druge odrasle osobe koje djeci čitaju i pričaju priče od najranije dobi izgrađuju s djetetom poseban osjećaj bliskosti, povezanosti, povjerenja i sigurnosti. Čitanje i pričanje priča pomaže djetetovu cjelokupnom razvoju, jer :

potiče razvoj govora, percepcije, pažnje, koncentracije, pamćenja, sposobnost

razmišljanja i zaključivanja, omogućuje djetetu stjecanje znanja, bogati se rječnik, potiče prepoznavanje svojih i tuđih emocija…

Istraživanja su pokazala da je razvoj vještina rane pismenosti putem iskustva čitanja i pričanja izravno povezan s uspjehom u čitanju i učenju u školi.

       Djeca rane dobi najviše uče oponašanjem odraslih, pa ukoliko odrastaju u sredini gdje odrasli čitaju, i sama žele biti "poput odraslih". Što je dijete više okruženo  poticajnim materijalima za čitanje ( kućna biblioteka, dječja knjižnica, slikovnice u vrtiću ) to je veća zainteresiranost djeteta za čitanje.

 

       U našoj sobi dnevnog boravka u vrtiću, u centru za početno čitanje i pisanje

imamo puno slikovnica i dječjih knjiga. Naše "Jabučice" i njihovi roditelji su nam pomogli u formiranju naše "male knjižnice". Djeca svakodnevno izabiru slikovnice koje sami ili s prijateljem gledaju i "čitaju". Od kuće donose slikovnice koje pokazuju prijateljima, a sve češće žele prije dnevnog odmora svima "pročitati" priču iz svoje slikovnice. Vole slušati priče, stihove u rimi i zagonetke koje im čitamo, brzo pamte stihove i rado ih ponavljaju. Pokazuju interes za slova, tako što uočavaju i povezuju sliku i riječ, igramo se raznih igara sa slovima i riječima, slažemo puzzle ( na slovo ), pjevamo pjesmice o slovima. "Jabučice" vole pričati o vlastitim doživljajima u kojima se ponekad isprepliću stvarnost i mašta. Izmišljaju priče koje mi odgojiteljice zapišemo na papir, a zatim im pročitamo "njihovu priču".

 

Čitajući i pričajući priče obogaćujemo svijet djeteta.

11.12.2014.