Savjeti zdravstvene voditeljice
Boravak na svježem zraku

Svakodnevnim boravkom na svježem zraku u svim godišnjim dobima, a posebno u zimskim mjesecima, jačamo otpornost (IMUNITET) dječjeg organizma prema različitim bolestima. Izlaganje svježem zraku ima pozitivan utjecaj na cjelokupan psihofizički razvoj djeteta. Boravak i kretanje u prirodi povoljno djeluje na organe za disanje i kretanje, na krvotok i na živčani sustav. Sunce pomaže tijelu resorbirati kalcij, fosfor i D-vitamin koji s u potrebni za rad i razvoj kostiju i zubi te jačanju cjelokupnog dječjeg imuniteta.

Igrajući se na otvorenom prostoru dijete pokazuje prirodnu radost i radoznalost, razvija vještine na svim razvojnim područjima i zadovoljava potrebu za kretanjem. Najčešća mjesta koja djeca koriste za igru i sportske aktivnosti na otvorenom prostoru jesu terase, parkovi, igrališta te izleti u prirodu.

Važan faktor boravka na otvorenom prostoru predstavljaju vremenski uvjeti, koji u svojoj raznolikosti djeci pružaju iskustvo svih godišnjih doba. Djeca vole kišne kapi i snježne pahuljice, dok su često odrasli ti koji izbjegavaju izlazak iz kuće po lošem vremenu. Osim toga, često se događa da roditelji već od rođenja pretoplo oblače djecu, drže ih po cijele dane u zatvorenoj (i često pregrijanoj) prostoriji i čuvaju ih od najmanjeg povjetarca, stoga neka djeca postanu preosjetljiva na svaku promjenu vremena.

Bolesti dišnih putova

Upravo je boravak u zatvorenim i grijanim prostorijama u jesen i zimu, jedan od najčešćih uzroka bolesti dišnih putova. Naime, suhi zrak, nastao uslijed prekomjernog grijanja, isušuje sluznicu dišnih putova i dolazi do zgušnjavanja sluzi. Nema protutijela, a trepetiljke (nosne dlačice) se slijepe i čišćenje sluznice prestaje, stoga ona postaje ranjiva. Zbog toga je potrebno  (osobito u zimskom periodu) često prozračivati prostorije u kojima djeca borave, ali i paziti da djeca ne budu izložena propuhu.

Izlaskom na svjež i hladan zrak, sluznica reagira i počinje pojačano izlučivati sekret. Zbog toga djeci češće curi nos i suze im oči, čime se pojačava učinak čišćenja sluznice. Poznato je da su najzdravija upravo ona djeca koja se igraju vani („šmrkavci crvenih obraza“).

Kako i kada biti na zraku?

O starosti djeteta i vremenskim uvjetima ovisi koliko će vremena provesti na zraku. Pod uvjetom da ne puše vjetar, da nema magle i jakih jutarnjih mrazova, djeca mogu na zraku boraviti i na temperaturama do-10 C.  Pri tome je važno voditi računa o tome da je dijete u pokretu i da ne stoji na mjestu. Izlazak na zrak u zimskom razdoblju  valja planirati u najtoplijem dijelu dana, između 10 i 14 sati.  Maloj djeci preporučuje se boravak vani 10 do 20 minuta, dok oni stariji mogu biti od 30 do 60 minuta. Ljeti valja izbjegavati izlazak na zrak u razdoblju od 10 do 16 sati zbog jačine sunca i UV zraka.

Za boravak na zraku dijete, isto kao i odrasli, treba imati odgovarajuću odjeću i obuću za svako godišnje doba. Odjeća i obuća treba biti praktična i primjerena aktivnosti, kako ne bi sputavala dijete i omogućila mu pravilnu regulaciju tjelesne topline.

Savjet: obucite dijete onako kako biste obukli i sebe – ni previše ni premalo – da se osjećate ugodno.

 

Zaključak

Pravilno korištenje blagodati zraka i sunca, vođenje računa o zdravoj prehrani i dovoljnom unosu tekućine (vode) te pravilna izmjena aktivnosti i odmora primarni su preduvjet za pozitivan utjecaj na rast i razvoj djece.

Roditelji, provedite što više slobodnog vremena sa svojom djecom na zraku u šetnji, izletu, a što manje pred televizorom i računalom. Ne vodite dijete u zadimljene prostorije, prometne ulice i slična mjesta. Važno je da zrak koji udišu bude čist – bez dima, prašine i ispušnih plinova.

I na kraju, opustite se uživajte u zajedničkom vremenu sa svojim mališanima…

27.11.2012.