Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal       Ispiši   Preporuči

Poticajno okruženje

Skupina Trešnjice 2013. - 2019.   |   30.05.2016.

Poticajno okruženje

Roditelji predškolske djece sve češće i u sve ranijoj dobi djeteta počinju se pitati “Kada treba započeti s pripremom djeteta za školu?”. Stručnjaci će reći da priprema za školu počinje već od samoga rođenja djeteta. Sva iskustva koja dijete stekne u predškolskoj dobi bit će temelj za kasnija iskustva, znanja i ponašanja.

Priprema za školu, osim razvoja predvještina čitanja i računanja, također uključuje razvoj vještina koje su korisne za buduće usvajanje pisanja, odnosno razvoj fine motorike prstiju. Fine motoričke kretnje podrazumijevaju precizne i spretne pokrete manipulacije manjim predmetima.

Finu motoriku treba razvijati od najranije dobi, jer se zone koje odgovaraju za govor i pokrete prstiju u mozgu nalaze vrlo blizu. Poticanjem fine motorike, potičemo i susjedne zone koje upravljaju govorom.

Važno je motoričke vježbe pretvoriti u zanimljivu igru – tada će ih dijete rado izvoditi. Stoga, ako stvaramo motivirajuće okruženje (u vrtiću i kod kuće), u kojem se podržava dječja radoznalost, aktivnost, igra i stvaralaštvo, stjecanje novih iskustava, stvaramo dobre uvjete za budućeg uspješnog đaka – prvaka.

U bogatom okruženju sobe dnevnog boravka „Trešnjice“ su vježbale prenošenje i sortiranje cd-a, klikera (špekule), plastičnih jaja i stiropornih elemenata uz pomoć hvataljki ili pinceta. Također su se okušale i u „pecanju“ pokušavajući udicu/mamac umetnuti u lijevak bez doticanja rubova lijevka.

Stručno usavršavanje odgojitelja

Dokumenti

Protokoli

Kontakt

Dječji vrtić Cvrčak
Pejačevićeva 1, Virovitica

tel: 033/801-545