Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal       Ispiši   Preporuči

Projekt „Pokrenimo krug – sakupi, recikliraj i ponovno upotrijebi“

Skupina Zvončići   |   19.04.2013.

Projekt  „Pokrenimo krug – sakupi, recikliraj i ponovno upotrijebi“

 

Započelo je tako što smo bili u posjetu TKALJI i kada smo se vratili u vrtić, sa svim tim saznanjima kako nastaje tkanina, proradio je u nama naš eko-vrtićki duh!!! Što bismo mogli napraviti  od starih, odbačenih tkanina, tekstila...

Zamolili smo roditelje da nam donesu sve tkanine koje ne koriste. Roditelji su se odmah dali na posao...

Pripremili smo tkanine, igle, konce, škare, krojački metar, boje, dugmad, ljepilo, papire. Formirali „centar krojenja i šivanja“ u sobi dnevnog boravka.

Baka dviju djevojčica iz skupine posudila nam je i pravi šivaći stroj! Isprobali smo kako se uzimaju mjere, kako nešto skrojiti, sašiti (posteljinu, odjeću za lutke...), parali smo, bojali tkanine . Od starih plahti nastale su nam vesele i originalne pregrade u sobi, zastori. Primili smo se posla i izradili lutke te napravili malu lutkarsku improvizaciju. Ideju da napravimo katalog tkanina smo također realizirali. Idejama nije bilo kraja...

Istražili smo i što sa starim pletenim proizvodima i vunom – parali smo, namatali u klupko, pokušali i plesti. Pleli smo vunu i tkaninu, a drvene okvire za pletenje izradile su nam dvije obitelji djevojčica iz skupine – imali su pravu malu radionicu kod kuće.

U skupini smo ugostili smo i baka-pletilju, koja nam je otkrila što sve od vune može nastati.

Bilo je tu kreativnih ideja kako od jednobojne, „stare“ majice napraviti originalni odjevni predmet, majicu s omiljenim likom, ukrasima i sl.

Za Valentinovo su djevojčice željele iznenaditi dječake. Prikupili smo odjeću koju majke više ne nose i preuredili je za modnu reviju! Bilo je puno smijeha, radosti, uzbuđenja...i iznenađenja!!!

U tom eko-duhu organizirali smo i mali sajam razmjene, gdje su roditelji imali mogućnost razmijeniti odjeću sa ostalim roditeljima – tu nam se priključila skupina RAZLIČCI i njihove odgojiteljice – hvala im na suradnji!

 

Djeca su na kraju zaključila kako ne treba bacati tkanine koje nam trenutno ne trebaju, kako ne treba stalno kupovati nove stvari nego da se treba i može iskoristiti nešto što smo odbacili, pospremili, već koristili!!

Hvala svima koji su nam pomogli u realizaciji ovoga projekta!!!

 

 

Stručno usavršavanje odgojitelja

Dokumenti

Protokoli

Kontakt

Dječji vrtić Cvrčak
Pejačevićeva 1, Virovitica

tel: 033/801-545