Događanja
Zgrada 5: Ekološki odgoj u DV CVRČAK Virovitica

Svako dijete i svaki čovjek samim svojim postojanjem ima pravo na čist i zdrav okoliš koji mu omogućuje skladan rast i razvoj.  O tome se govori i u  Konvenciji o pravima djeteta.

Puno se govori o važnosti okoliša – time se bavi znanost EKOLOGIJA. Riječ ekologija dolazi od grčke riječi oikos što znači kuća, mjesto za život. Upravo na tome radimo i u Dječjem vrtiću Cvrčak Virovitica kako bi djeca shvatila Zemlju kao svoju kuću o kojoj se trebaju primjereno i svakodnevno brinuti.

Djetetova ekološka svijest razvijena je onoliko koliko je ta ista svijest razvijena u odraslih osoba koje ga okružuju. Ono uči po modelu,tj. ako dijete vidi odraslog kako poštuje prirodu i ono će se željeti tako ponašati. Ono što je najvažnije za razvoj ekološke svijesti je ljubav prema prirodi.

Preporučujemo svima: Zemlju treba čuvati i voljeti.

Neke aktivnosti u vrtiću i obitelji koje pridonose razvoju ekološke svijesti predškolske djece:

-        Igre i aktivnosti u prirodi i okolišu ( rekreacija u prirodi, vožnja biciklom, šetnja, izleti...)

-        Aktivnosti čišćenja prostora (čišćenje ulice,dvorišta...)

-        Izrada igara od različite ambalaže i materijala koje imamo u svakom domaćinstvu (takav materijal ne košta ništa; može ga se kreativno koristiti, a ne odmah odložiti u otpad)

-        Uključivanje u radne obaveze - briga oko biljaka (vrt, cvjetnjak), životinja, pospremanje igračaka

-        Eko igre- sortiranje otpada („podijeli smeće“) , eko patrola, likovne i glazbene aktivnosti, izrada slika i lutki od otpadnog materijala...

-        Razgovori s djecom – npr.Kakva je Zemlja kada je sretna/ljuta? Kako možemo zaštiti Zemlju?

Ekološki odgoj u dječjem vrtiću Cvrčak Virovitica je važan jer uči djecu vještinama i ponašanjima koja će pomoći Zemlji da ostane čista, prikladna za život ljudi, biljaka  životinja.

24.01.2020.