Savjeti zdravstvene voditeljice
Djeca i ljetne vrućine

S dolaskom ljeta stižu i ljetne vrućine. Visoke temperature, ali i više vremena koje djeca provode na otvorenom, ponekad mogu biti rizični za zdravlje djece. Neke od najvećih opasnosti za zdravlje tijekom ljeta povezane su s visokim temperaturama.

Izlaganje pretjeranoj temperaturi ili vlazi bez odgovarajućeg unosa tekućine može izazvati različite stupnjeve oštećenja ili bolesti uzrokovane toplinom. Prilagodba djece na temperaturu okoliša je mnogo sporija što je dijete mlađe. Djeca u igri obično zaboravljaju na odmor i uzimanje tekućine, što povećava opasnost od pojave oštećenja toplinom.

 

Budući su dječja tijela manje sposobna raspršivati vrućinu i hladiti se, djeca mogu lako podleći toplinskoj iscrpljenosti, uzrokovanoj povećanim gubitkom tekućine tijekom vrućeg i vlažnog vremena.

Stanje povezano s time, toplinski grčevi, manje je često kod djece, a rezultira bolnim grčenjem mišića koji su rezultat fizičke iscrpljenosti tijekom vrućine.

Rjeđe, ali mnogo ozbiljnije stanje, toplinski udar, javlja se kada je tijelo izloženo ekstremnoj vrućini što uzrokuje zatajivanje mehanizma reguliranja tjelesne temperature. Znojne žlijezde zataje i tijelo se ne može ohladiti na normalan način, proizvodeći znoj. Naprimjer, toplinski udar može nastati kada se dijete ostavi u zatvorenom autu na suncu. Temperatura tijela može narasti na 40°C i više.

 

 

TOPLINSKI GRČEVI

 

SIMPTOMI

MJERE PRVE POMOĆI

- bolni grčevi mišića, naročito potkoljenica

- obilno znojenje

 

- dijete skloniti sa vrućine na hladnije mjesto, u sjenu, u sobu s klima uređajem

- svući mokru i oznojenu odjeću, osušiti kožu, obući suhu i hladniju odjeću

- djetetu dati dosta hladnih napitaka, po mogućnosti onih namijenjenih sportašima s glukozom i elektrolitima (pripaziti na aditive)

 

 

TOPLINSKA ISCRPLJENOST

 

SIMPTOMI

MJERE PRVE POMOĆI

- iscrpljenost, opća slabost

- tjelesna temperatura iznad 37,8°C

- blijeda, znojem orošena koža

- suha i ljepljiva usta

- vrtoglavica, mučnina i povraćanje

- bolni grčevi mišića, naročito potkoljenica

 

- dijete skloniti sa vrućine na hladnije mjesto, u sjenu, u sobu s klima uređajem

- svući mokru i oznojenu odjeću, osušiti kožu, obući suhu i hladniju odjeću

- djetetu dati dosta hladnih napitaka, po mogućnosti onih namijenjenih sportašima s glukozom i elektrolitima (pripaziti na aditive)

- ako dijete ne može piti na usta potrebno ga je odvesti liječniku gdje će se razmotriti potreba nadoknade tekućine i elektrolita u infuziji

 

TOPLINSKI UDAR

 

SIMPTOMI

MJERE PRVE POMOĆI

- zbunjenost, pomućena svijest

- pretjerana mirnoća s pospanošću

- vrućica iznad 40°C

- nema znojenja

- mučnina, povraćanje, glavobolja

- crvena, suha koža

- ubrzana srčana akcija

- koma, konvulzije

- dijete odvesti na hladnije mjesto

- ohladiti dijete stavljanjem hladnih obloga na što veću površinu tijela- ne trljati dijete alkoholom

- samo ako je dijete pri svijesti dati dosta hladnih napitaka s glukozom i elektrolitima

- što prije dijete odvesti liječniku

 

 

 

Kako spriječiti toplinsku iscrpljenost i toplinski udar

 

Kako bi dijete sačuvalo tekućinu neka prije izlaska popije čašu ili dvije vode. Treba izbjegavati slatka, gazirana pića ili pića sa kofeinom, jer često potiču produkciju urina, a na taj način i gubitak tekućine. Pomozite djetetu da se postupno prilagodi vrućini. Fizičku aktivnost planirajte tijekom hladnijeg razdoblja dana, a ne za najvećih vrućina. Pazite da dijete bude lagano obučeno, sukladno vremenskim prilikama, te da nosi pokrivalo za glavu (šešir, kapa). Upotrebljavajte zaštitne kreme za sunčanje sa što većim zaštitnim faktorom. Dijete namažite kremom barem trideset minuta prije izlaska na sunce, te ovisno o potrebi ponovite nanošenje.

Zovite dijete češće na pauze i dajte mu piti barem pola čaše tekućine. Izbjegavajte davanje antihistaminika (lijek za alergiju) dok dijete sudjeluje u napornoj igri, jer mogu sadržavati sastojke koji blokiraju živce koji stimuliraju znojenje.

Nikada nemojte ignorirati djetetove žalbe da se osjeća preumornim ili da mu je prevruće. Ne ostavljajte dijete u autu bez nadzora i nemojte mu dozvoliti da se igra u autu bez nadzora; zatvoreni automobil se može brzo pregrijati na temperaturu višu od 41°C.

 

Za vrijeme ljetnih vrućina potrebno se ugodno rashladiti. U tome nam pomažu klimatizacijski uređaji. No, i njih treba znati upotrebljavati na ispravan način kako ne bi narušili zdravlje djeteta.

Treba voditi računa o tome da se klimatizacijski uređaj redovno održava, te da podešena temperatura nije puno niža od one vanjske, maksimalno 5-7 stupnjeva. Vrlo je važno paziti da dijete nije na udaru zraka iz klima-uređaja. Najbolje je podignuti krilca, ali pritom i dalje paziti u kojem se smjeru odbija klimatizirani zrak da ne bi ponovno bio usmjeren na dijete. U automobilu, posebno ako je duže vrijeme vozilo bilo na suncu i u unutrašnjosti je ‘paklena’ vrućina, preporučuje se uključiti klima-uređaj i rashladiti unutrašnjost par minuta prije nego li uđe dijete. To je puno bolje nego ući u pregrijani automobil s djetetom i staviti klima-uređaj na maksimum. Pravilo da klima-uređaji i otvoreni prozori ne idu zajedno, nije točno. Vrlo je važno nekoliko puta na dan otvoriti prozore i prozračiti klimatizirani prostor u kojem dijete boravi i spava.

Zdravstvena voditeljica

Daria Farkaš Filipović

15.07.2020.