Skupina Limači do 2019./2020.
Pozdrav vrtiću

„Limači“ su od jeseni školarci i ljetne mjesece u vrtiću provode opraštajući se od prijatelja i odgojiteljica. Dani prolaze u igri i veseloj atmosferi: „Ide maca oko tebe“; skok u dalj; igre građenja i konstruiranja; likovne i istraživačke aktivnosti (kako sa  dva kamena možeš zapaliti vatru, J.T.); aktivnosti za razvoj pamćenja; govorno-jezične igre.

Polazak u školu predstavlja veliku promjenu u životu djeteta, ali i obitelji. Dijete ulazi u svijet koji se po mnogočemu razlikuje od života u obitelji i vrtiću, što zahtjeva ponovnu prilagodbu. Dijete se odvaja od obitelji, vrtićkih prijatelja i svojih odgajatelja. Uspješno snalaženje u školi ovisi o spremnosti djeteta za polazak u školu tj. o cjelovitom razvoju i odgoju koji su prethodili od najranije dobi. 

Moć obiteljskog odgoja je velika, jer je to intimna zajednica u kojoj su članovi povezani toplim emocionalnim vezama. Kako je obitelj najvažniji faktor u razvoju svih sposobnosti djeteta, priprema djeteta za školu počinje zapravo od njegovog dolaska u obitelj. Dijete kojem se posvećuje potrebna pažnja, koje se u obitelji osjeća prihvaćenim, lakše se prilagođava i savladava nove situacije. Roditelji su ti koji trebaju vjerovati u djetetove sposobnosti, ohrabrivati ga i podržavati u savladavanju novih zadataka, koji ga uče da je za svako postignuće potrebno uložiti vrijeme i trud. Dijete je od malena važno poticati na aktivno sudjelovanje u zajednici i davati mu priliku da uči na vlastitim iskustvima, jer time ono jača samostalnost i samosvijest, koja mu je neophodna i u uspješnom školovanju.

Odgojiteljice su dijete pripremale za školu od dolaska djeteta u vrtić, te bile podrška obiteljskom odgoju. Suradnja roditelja i odgojiteljica izuzetno je važan segment u cjelokupnom razvoju djeteta.

24.07.2020.